De interventie is gebaseerd op traumaverwerking en op het verstevigen van het IK van het kind.
Ik werk met de trauma theorie van Franz Ruppert, deze geeft een helder inzicht in de split die ontstaat na een trauma. Door een opgelopen trauma worden er drie delen zichtbaar van waaruit een kind gaat handelen, te weten het traumadeel, het overlevingsdeel en het gezond deel. Door in de behandeling het kind zijn/haar traumadeel te laten “ontmoeten” en inzicht te geven in zijn/haar overlevingsdeel en deze te “ontmaskeren“, kan het gezonde deel van het kind zich verder ontwikkelen en het brein zijn plasticiteit weer inzetten.
Het verstevigen van het IK wordt vormgegeven vanuit het inhoudelijke PEO model (Person-Environment en Occupation). Hierbij vormen de afstemming van de persoon, zijn omgeving en zijn handelen het uitgangspunt van de interventie.
Hieronder wordt verstaan:
- Zintuigelijke verwerking optimaliseren
- Contact maken met jezelf. Jezelf leren kennen, wie ben ik waar word ik blij van en waarvan niet, wat vind ik moeilijk en wat makkelijk
- Zelfbeeld en zelfvertrouwen opbouwen en uitbouwen
- Taak aanpak verbeteren
- Concentratie verbeteren
- Frustratie verminderen, stress situaties herkennen en beïnvloeden
- (Zelf)regulatie bevorderen
De cirkel van de Ander leren kennen:
- Ruimte tussen jou en de ander kunnen accepteren (loskoppelen van symbiotische behoefte)
- Verschillen tussen jou en de ander kunnen snappen
- Inleven in de ander
- Afstemmen op de ander
- Geven en nemen
Kinderen met hechtingsproblemen maken een andere ontwikkeling door en ondervinden problemen met de interactie tussen de drie cirkels. Hierdoor zie je vaak dat de emotionele leeftijd en de kalenderleeftijd zich niet parallel ontwikkelen.
Er worden in de behandeling drie fasen doorlopen:
- Fase 1: het bewust worden van je eigen trauma en het effect daarvan op de vorming van je identiteit
- Fase 2: het bewust worden van wie je bent en van daaruit je eigen plek innemen
- Fase 3: op je eigen plek blijven staan en het leren inleven in en afstemmen op de ander
Ik kies voor een (langdurige) behandeling waarin ik samen met het kind de diverse ontwikkelingsfasen kan doorlopen. Ik sta hierbij naast het kind, bied veiligheid, ondersteun waar nodig, verhelder probleemsituaties en zorg ervoor dat het kind de hobbels kan nemen die het tegen komt en het op weg durft te gaan. Op weg gaan naar een zelfstandig, veerkrachtig individu die voor zichzelf kan zorgen maar ook voor de ander zorg kan dragen.
Naast de behandeling gericht op het kind vindt ook begeleiding van zijn/haar omgeving plaats. Uitleg over hoe het kind is (Ik), hoe het de ander ziet (Ander) en welke invloed dat heeft op zijn/haar reactie (handelen/gedrag) zijn doorslaggevend voor de groei. Daarnaast worden ook praktische tips gegeven en worden er regelmatig ouder- en schoolgesprekken gevoerd. Daarnaast kan er bij voldoende aanbod ook een oudergroep worden aangeboden om kennis en ervaringen uit te wisselen.